YKS 2019 Aday Başvuru Formu Nasıl Doldurulacak?

Bu yıl 2. kez yapılacak olan Yükseköğretim Kurumları Sınavı ( YKS ) başvuruları 6 Marta kadar sürecek. Adaylar başvurularını ÖSYM Koordinatörlüklerinden veya ÖSYM’nin Aday İşlemleri Sistemi üzerinden yapabilecek.

Aday Başvuru Formunun nasıl doldurulacağı YKS 2019 Başvuru Kılavuzunda şöyle anlatılmış :

 

Aday Başvuru Formundaki alanların doldurulmasına ilişkin açıklamalar sırasıyla ve aynı başlıklar kullanılarak aşağıda verilmiştir. Bu açıklamalar dikkatle okunduktan sonra doldurma işlemine geçilmelidir. Form, başvuru işleminin kolay ve doğru yapılmasına yardımcı olacağı için bu forma yazılanlar okunaklı olmalıdır. Formun doğru ve eksiksiz olarak doldurulması adayın sorumluluğundadır. Kimlikle ilgili bilgi alanlarına, adayın kimlik belgesinde yer alan bilgiler değiştirilmeden, kısaltma yapılmadan yazılacaktır.

6114 sayılı Kanunun 9. maddesinin 5. fıkrası uyarınca adaylara biyometrik yöntemlerle kimlik doğrulaması yapılabilecektir (Gerekli hallerde adayın parmak izi de alınabilecektir.). Biyometrik yöntemlerle kimlik doğrulama uygulamaları için elde edilen veriler sınav hizmetlerinde kullanılmak üzere saklanabilecektir.

ÖSYM tarafından gerektiğinde adaylara; telefon, SMS, e-posta vb. yollarla bilgilendirme yapıldığından, ÖSYM’nin Aday İşlemleri Sistemindeki iletişim bilgilerinin adaylar tarafından güncel tutulması zorunludur.

Aday Başvuru Formundaki bilgilerin gerçeğe uygun olmasından tümüyle aday sorumludur. Yanlış bilgi verildiğinin tespiti hâlinde, adayların sınav sonuçlarına ilişkin bütün hakları geçersiz sayılır.

Adayların başvuru işlemine geçmeden önce mutlaka bu kılavuzu dikkatlice okumaları/incelemeleri ve tüm sınav koşullarını/kurallarını kabul ederek başvuru yaptıklarını belirtir ekran üzerinde yer alan kutucuğu işaretlemeleri zorunludur.

 

  • T.C. KİMLİK NUMARASI
    • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları bu alana T.C. Kimlik Numaralarını yazacaklardır.

T.C. Kimlik Numarası edinmiş olup uyruğundan biri Türkiye Cumhuriyeti olan çift uyruklu adaylar ile doğumla Türk vatandaşı olup çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybedenlerden 5203 sayılı Kanun ve 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu ile Saklı Tutulan Hakların Kullanılmasına İlişkin Belge sahibi olanlar (Mavi Kart sahipleri) bu alana T.C. Kimlik Numaralarını yazacaklardır.

  • C. Kimlik Numarası bulunmayan KKTC uyruklu, yabancı uyruklu veya uyruğu olmayan adaylar bu alana,

T.C. Kimlik Numarası yerine kullanacakları Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün Merkezî Nüfus İdaresi Sistemi’nden (MERNİS) almış oldukları “9” ile başlayan, 11 rakamdan oluşan Yabancı Uyruklu (Y.U.) Numarasını (yabancı kimlik numarası) yazacaklardır. Bu adayların kişisel bilgileri MERNİS’ten ÖSYM kayıtlarına yansıtılacaktır.

MERNİS’te Y.U. Numarası bulunmayan adaylar, ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden Y.U. numarası edinme formunu doldurarak onaylayacaklar ve böylece bir “Belge Kodu” edineceklerdir. Bu formun bir dökümü ve geçerli kimlik belgeleri ile birlikte ÖSYM Sınav Koordinatörlüklerine başvurarak ücreti karşılığı Y.U. numaralarını edineceklerdir. Daha önce bu şekilde Y.U. Numarası edinen adaylar, T.C. Kimlik Numarası alanında bu Y.U. numaralarını kullanacaklardır.

Başvuru süresince KKTC hariç yurt dışında bulunan adaylardan MERNİS’te Y.U. numarası bulunmayanlar, ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden Y.U. numarası edinme formunu doldurarak edindikleri “Belge Kodu” ile ÖSYM Çağrı Merkezinden Y.U. numaralarını alacaklardır.

  • ADI
  • SOYADI
  • BABA ADI
  • ANNE ADI
  • DOĞUM TARİHİ
  • CİNSİYETİ
  • DOĞUM YERİ
  • NÜFUSA KAYITLI OLDUĞU İL/İLÇE
  • UYRUĞU
    • C. uyruklular ile uyruğundan biri T.C. olan çift uyruklular, “T.C.” seçeneğini işaretleyeceklerdir.
    • Türk vatandaşlığından izin ile ayrılanlar ve bunların kanuni mirasçıları (Mavi Kart sahipleri/Saklı Tutulan Hakların Kullanılmasına İlişkin Belge sahibi olanlar) “Mavi Kartlı” seçeneğini işaretleyeceklerdir.
    • Bulgaristan’dan göç yoluyla gelmiş Türk soylular, “Bulgaristan’dan göç” seçeneğini işaretleyeceklerdir.
    • Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) uyruklular ile uyruğundan biri T.C. olan KKTC uyruklular “C.” seçeneğini işaretlemelidir. T.C. hariç uyruğundan biri KKTC olan çift uyruklular, “KKTC” seçeneğini işaretleyeceklerdir. KKTC uyruklu adaylar ilgili alana KKTC Kimlik Numaralarını da yazacaklardır.
    • Yabancı uyruklular, hiçbir devletin uyruğunda olmayanlar ve mülteciler “Yabancı Uyruklular” seçeneğini işaretleyeceklerdir (Sadece bu seçeneği işaretleyen yabancı uyruklu adayların Türkiye’deki yükseköğretim programlarına yerleştirme işlemleri YKS kapsamı dışındadır. Yabancı uyrukluların Türkiye’deki yükseköğretim programlarına yerleştirme işlemleri Yükseköğretim Kurulunun belirlediği usul ve esaslar doğrultusunda ilgili yükseköğretim kurumları tarafından yapılmaktadır.).
  • Türk soylu yabancıların Türkiye’de meslek ve sanatlarını serbestçe yapabilmelerine, kamu, özel kuruluş ve iş yerlerinde çalışabilmelerine ilişkin 2527 Sayılı Kanun kapsamında bulunanlar “2527 Sayılı Kanun Kapsamında Bulunanlar” seçeneğini işaretleyeceklerdir.
  • Birden fazla uyruğu olan adaylar, Başvuru Merkezine giderken Aday Başvuru Formunun bu alanında birden çok seçeneği işaretleyebileceklerdir ancak, diğer uyruk bilgilerinin sisteme işlenebilmesi için değişikliğe esas belgelerini dilekçe ekinde Merkezimize göndermelidir. Uyruk bilgileri T.C. vatandaşı, Mavi Kartlı, 9 ile başlayan KKTC ve/veya Yabancı Uyruklu adaylar için sistem tarafından otomatik olarak işaretli olarak gelir, aday veya başvuru merkezi görevlisi tarafından değiştirilemez. Adaylar, uyruk bilgilerindeki değişiklik taleplerini doğrudan ÖSYM’ye

 

  • YAZIŞMA ADRESİ

KKTC dâhil Türkiye dışında ikamet eden adaylar, bu alana ülke adı dâhil tüm adres bilgilerini yazacaklar, ADRES İLİ ve ADRES İLÇESİ bilgi alanlarını boş bırakacaklardır.

  • TELEFON NO
  • E-POSTA ADRESİ

11., 12. ve 13. bilgi alanlarına size ulaşılabilecek en güncel ve doğru bilgilerinizi yazınız. Merkezimizin sizinle yapacağı bütün iletişim işlemlerinde bu bilgilerin kullanılacağını unutmayınız.

 

  • OKUL ADI VE KODU
  • OKUL TÜRÜ VE KODU
  • ALAN ADI VE KODU
  • DAL ADI VE NO
  • OKUL NUMARASI
  • İLGİLİ ORTAÖĞRETİM KURUMUNA KAYIT TARİHİ

Bu alana, ilgili ortaöğretim kurumuna kayıt olunan tarih yazılacaktır. İlgili ortaöğretim kurumuna 30.03.2012 tarihinden sonra kayıt olan adaylar için Tablo-3A ve Tablo-3B1 kapsamında ek puan hesaplanmayacaktır.

  • MEZUNİYET TARİHİ
  • NOT SİSTEMİ
  • DİPLOMA NOTU/PUANI
  1. , 15., 16., 17., 18., 19., 20., 21. ve 22. bilgi alanlarına, 2018-2019 öğretim yılında mezun olabilecek durumda olan adaylar okul adı, okul türü, alan adı, dal adı ve kodları, okul numarası ile kayıt tarihi bilgilerini yazacak; mezuniyet tarihi, not sistemi ve diploma notu alanlarını boş bırakacaklardır. Mezun durumda olan adaylar ise bu alanların tümünü dolduracaklardır.

MEB e-okulda eğitim bilgisi olmayan adaylardan 2007 ve sonrasında bir ortaöğretim kurumundan mezun olanların (KKTC okulları dâhil) mezuniyet belgelerinde diploma notlarının 100’lük sisteme dönüştürülmüş olarak yazılı olması ve notları 100’lük sisteme dönüştürülmüş olarak başvurularını yapmaları gerekmektedir.

Okul kodu, ÖSYM’nin http://www.osym.gov.tr internet adresinde YKS başvuru bilgileri içinde yer alan “Ortaöğretim Kurumları Kitapçığı”nda; okul türü, alan/dal bilgileri Tablo 6 ve Tablo 7’de yer almaktadır. Bu bilgilerden hiçbirini bulamayan adaylar ilgili bilgi alanlarına “Diğer” yazacaklardır. Ancak, “Diğer” yazan  adaylar, belirli tür, alan/dallara tanınan ayrıcalıklardan yararlanamazlar.

 

DİKKAT: MEB e-okul sisteminde eğitim bilgisi olmayan adaylar ile ÖSYM arşivinde ortaöğretim bilgileri bulunmayan veya bu bilgilerinde değişiklik olanların bilgileri, Başvuru Merkezleri tarafından adayın başvuruda yanında bulunduracağı diploma, öğrenim belgesi vb. doğrultusunda sisteme kaydedilecektir. ÖSYM bu bilgileri, ÖSYM’nin Kamu Kurumları İşlemleri Sistemi (kkis.osym.gov.tr) üzerinden ilgili kurumlara doğrulatacak, sistemde kayıtlı bilgiler ile ilgili kurum tarafından düzeltilen/değişiklik yapılan bilgilerde farklılık/tutarsızlık bulunduğu takdirde ilgili kurum tarafından düzeltilen/değişiklik yapılan bilgiler geçerli sayılacak ve adayın sınav/yerleştirme işlemleri bu bilgiler doğrultusunda yapılacaktır. Adayların bu bilgilerini hem kendi okullarından hem de ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden kontrol etmeleri ve varsa düzeltmelerin ilgili kurumlar tarafından yapılarak (adayın kendi okulundan, kendi okulu faaliyette değil ise mezun olduğu okulun bağlı bulunduğu İl/İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünden) ÖSYM sistemine aktarılmasını sağlamaları gerekmektedir. Adayların başvuruda verdiği bilgi ve belgelerin sorumluluğu kendilerine aittir.

 

MEB Açık Öğretim Lisesi (AÖL), Mesleki Açık Öğretim Lisesi

(MAÖL) ve Açık Öğretim İmam Hatip Lisesi (AÖİHL) Öğrencileri/Mezunları İle İlgili Açıklama

  • ÖSYM başvurusunda mezun olduğu birinci eğitim bilgisini kullanmak isteyen ve Eğitim Bilgisi MEB e– okul sisteminde bulunmayan Açık Öğretim Lisesi, Mesleki Açık Öğretim Lisesi, Açık Öğretim İmam Hatip Lisesi (Açık Öğretim Liseleri) öğrencileri/mezunlarının 2019-YKS’ye başvuru yapmadan önce mezun olduğu okula başvurarak eğitim bilgilerinin girişini yaptırması ve okul kayıtlarının MEB e-okul sistemi üzerinden ÖSYM sistemine işlenmesini sağlamaları

 

  • Açık Öğretim Liselerinde öğrenci numarası olup, T.C. Kimlik Numarası sistemde bulunmayanların Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü bünyesindeki Açık Öğretim Liseleri Müdürlükleri (Ankara) ile iletişime geçip T.C. Kimlik Numaralarının Açık Öğretim Bilgi Yönetim sistemine işlenmesini sağlamaları

 

  • Açık Öğretim Liselerinde kayıtlı olup, kimlik bilgilerinde T.C Kimlik Numarası haricindeki bilgilerden herhangi biri değişen öğrencilerin MERNİS güncellemelerinin yapılması için en yakın Halk Eğitim Merkezi Bürolarına veya yüz yüze eğitim aldıkları kurumlara müracaat ederek kimlik bilgilerini güncellemesi

 

  • ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde yer alan “Profil” bilgisinde aday tarafından yapılan eğitim bilgilerindeki değişiklikler (diploma notu vb. değişiklikler), 2019-YKS için tüm işlemlere yansıtılmayacaktır. Bu bilgiler ancak, aday tarafından MEB e-okul sisteminden ÖSYM başvuru kayıt bilgilerine yansıtıldığı takdirde YKS ile ilgili işlemlerde kullanılacaktır.

 

YKS ( TYT-AYT ) 2019 Sınav Başvuru Tarihleri  Ücretleri Geç Başvuru

YKS ( TYT-AYT ) 2019 Sınava Girme Zorunluluğu Var Mıdır ?

YKS ( TYT-AYT ) 2019 Sınava Başvuru İşlemleri Nasıl Yapılacak ?

YKS ( TYT-AYT ) 2019 Başvurusu Nereye Yapılacak?

YKS ( TYT-AYT ) 2019 Öğrenim Durumu ve Kodu İşaretlemesi

YKS ( TYT-AYT ) 2019 Sınav Merkezi Değiştirme-Güncelleme İşlemleri

YKS YDT 2019 Hangi Dillerde Yapılacak ? Dil Değişikliği İşlemleri

2019-YKS’ye Girmeden 2018-TYT Puanı Nasıl Kullanılır ?

YKS ( TYT-AYT ) 2019 Hangi İl-İlçelerde Yapılacak ? Sınav Merkezleri

YKS ( TYT-AYT ) 2019 Kimlik Kartı-Nüfus Cüzdanı-Pasaport İşlemleri

YKS ( TYT-AYT ) 2019 İnternetten Başvuru Aday İşlemleri AİS

YKS ( TYT-AYT ) 2019 Yurt Dışından Başvurular Nasıl Yapılacak ?

YKS ( TYT-AYT ) 2019 Sınav Ücreti Nasıl Yatırılacak ? Ne Kadar ?

YKS ( TYT-AYT ) 2019 Aday İşlemleri Sistemi (AİS) İnternet Erişim Şifresi Nedir ? Ne İşe Yarar ?

YKS ( TYT-AYT-YDT ) 2019 Hangi Testler Yer Alacak ? Nereden Sorumlu Olunacak ?

YKS ( TYT-AYT ) 2019 Sınava Giderken Hangi Belgeler Götürülmeli ?

YKS ( TYT-AYT ) 2019 Sınava Getirilmesi Yasak Olan Araç-Gereç-Eşyalar

YKS ( TYT-AYT ) 2019 Sınav Süresi Kaç Dakika ? Sınavdan Ne Zaman Çıkılabiliyor ?

YKS ( TYT-AYT ) 2019 Sınavın Geçersiz Sayılma Durumları  Sınav İptali

YKS ( TYT-AYT ) 2019 0,5 Net Kuralı Nedir ? 0,5 Net Kuralı Devam Ediyor Mu ?

TYT Puanı Kaç Yıl Geçerli Olacak ? TYT Puanı Seneye de Kullanılabilir Mi?

YKS ( TYT-AYT ) 2019 Sınav Sonuçları Ne Zaman Açıklanacak ? Puan Nasıl Kullanılacak ?

YKS ( TYT-AYT ) 2019 Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) Nasıl Hesaplanacak ?

YKS ( TYT-AYT ) 2019 Eğitim Bilgilerinin-Diploma Notlarının Onaylanması

YKS ( TYT-AYT ) 2019 Ek Puan Nasıl Hesaplanacak ?

2019-YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu Ne Zaman Yayımlanacak ? PDF

YKS ( TYT-AYT ) 2019 Özel Yetenek Sınavı ile Nasıl Öğrenci Alınacak ? Puan Nasıl Hesaplanacak ?

YKS ( TYT-AYT ) 2019 Özel Yetenek Sınavı Öğretmenlik Barajı

YKS ( TYT-AYT ) 2019 Okul Birincileri Tercihleri ve Kontenjanları

YKS ( TYT-AYT ) 2019 TÜBİTAK Yarışmalarında Başarılı Olan Adaylar

YKS ( TYT-AYT ) 2019 Spor Dallarında Üstün Başarılı Adaylar

YKS ( TYT-AYT ) 2019 KKTC Hariç Yurt Dışında Öğrenim Gören (Transkriptli) Adaylar

YKS ( TYT-AYT ) 2019 Yurt Dışında Öğrenim Görmek İsteyen Adaylar

YKS ( TYT-AYT ) 2019 Kimlik-Eğitim-Fotoğraf Değişikliği

YKS ( TYT-AYT ) 2019 Sınav Sonucuna İtiraz Nasıl Edilir ?

YKS ( TYT-AYT ) 2019 Puan Hesaplanmasında Testlerin Ağırlıkları-Yüzdeleri

YKS ( TYT-AYT ) 2019 Hukuk,Mimarlık,Mühendislik,Tıp,Öğretmenlik Barajları

YKS ( TYT-AYT ) 2019 2 Yıllık Önlisans TYT ile Öğrenci Alacak Bölümler

YKS ( TYT-AYT ) 2019 4 Yıllık Lisans AYT-YDT ile Öğrenci Alacak Bölümler

YKS ( TYT-AYT ) 2019 Özel Yetenek Sınavı ile Öğrenci Alacak Bölümler

YKS ( TYT-AYT ) 2019 Jandarma ve Sahil Güvenlik Fakültesi Başvuruları

YKS (TYT-AYT) 2019 Sınav Ücreti Ödenebilecek Bankalar ATM  Online Ödeme

Lisans Bölümlerin 2019 Taban Puanları ve Başarı Sıralamaları (ÖSYM) 4 Yıllık

Önlisans Bölümlerin 2019 Taban Puanları ve Başarı Sıralamaları (ÖSYM) 2 Yıllık

Güncel Verilerle YKS Puan / Sıralama Hesaplama

2019 YKS (TYT-AYT-YDT) Tüm Konuları  Soru Dağılımı

YKS 2019 Temel Yeterlilik Testi (TYT) Deneme Analiz Çizelgesi PDF

2019 YKS Temel Yeterlilik Testi (TYT) Deneme Sınavları PDF

Türkiye Geneli YKS (TYT-AYT-YDT) Denemeleri 2018-2019

76 Soru-Cevapla 2019 YKS ( TYT-AYT ) Sıkça Sorulan Sorular

 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Tespit Edildi

Lütfen AdBlock vb. reklam engelleyici eklentiler için sitemizi istisna olarak ekleyin veya devre dışı bırakın. Sonra sayfayı yenileyip sitemizde gezebilirsiniz.