KPSS A Grubu Kadrolar Nedir ?

A Grubu Kadro Nedir?

A Grubu kadrolar kariyer kadroları olarak da bilinir. (Müfettiş yardımcılığı, uzman yardımcılığı, kaymakam adaylığı vb. gibi) Bu kariyer kadrolarını seçebilmek için kurumların alım yapacakları unvan için belirledikleri KPSS puanını aldıktan sonra kurumların kendi açmış olduğu sınavlara ve mülakatlara (yazılı ve sözlü) girmek gerekmektedir. Yine kurumlar tarafından yapılan yeterlilik sınavlarında başarı gösterilmesi üzerine asıl unvana atama yapılır.

 

 

KPSS-A Grubu sınavına girecek olan tüm adayların KPSS Genel Yetenek-Genel Kültür Sınavına girmeleri gerekir. Çünkü Kamu Personeli Seçme Sınavı, A Grubu kadrolara atanacaklar için, kurumların kendi mevzuatına göre düzenleyecekleri giriş sınavına kabul edilecek kişileri belirlemek amacıyla kullanılacak puanları sağlar.

 

 

 

KPSS A Sınavına Kimler Başvurabilir?

KPSS Alan Bilgisi sınavına önceden sadece İİBF (İktisat, İşletme, Kamu Yönetimi, Çeko), SBF, Hukuk, Mühendislik vb fakültelerden mezun olan kişiler girebilmekteyken artık neredeyse tüm fakülte mezunlarından memur alımı yapılmaktadır. Mühendislik fakülteleri gibi teknik programlardan mezun olanlarla matematik, fizik gibi fen edebiyat fakültesi mezunlarına yönelik müfettişlik, uzman yardımcılığı vb. kadrolara artık bu bölüm mezunlarından da alım yapılmaktadır. Fakat bu alımlar oldukça sınırlıdır.

Tüm adaylar, 21 Mayıs 2017 tarihinde uygulanacak 2017 KPSS sabah oturumuna girmek ve Genel Yetenek ve Genel Kültür Testlerini cevaplamak zorundadırlar.

 

 

 

Kaç Yılda Bir Yapılır?

KPSS Alan Bilgisi her yıl yapılarak ilgili kadrolara atama yapılır. Bu sınava lisans mezunları ve mezun olabilecek durumda olanlar (son sınıf öğrencileri) girebilir. Sadece adayın kamu kurum ve kuruluşlarına iş başvurusu yaptığı zaman mezun durumda olması gerekir.

 

 

Geçerlilik Süresi

2016 yılında yapılan değişiklikle puan geçerlilik süresi sadece 2016 yılı için 1 yıl olarak değiştirilmiş olup, 2017 ve sonrası KPSS–A puanlarının geçerlilik süresi 2 yıl olarak kabul edilmiştir.

 

 

Yeterlilik Süreci Nedir?

A Grubu kadroları diğerlerinden ayıran en büyük fark en az 3 yıllık bir yeterlilik sürecinin olmasıdır. Bu süreçte memurun yetiştirilmesi ve mesleğin gerektirdiği niteliklerin kazandırılması hedeflenir. Buna göre, bir kariyer mesleği kazanan kişi önce yardımcı olarak atanır, kurumun farklı birimlerinde görev alarak kurumun işleyişini öğrenir. 3’üncü yılın sonunda sunmak üzere tez hazırlarlar ve 3 yılın sonunda kurum içinde yazılı ve sözlü sınav ya da yalnızca sözlü sınav yapılır. Yeterlilik süreci sonucunda başarılı olanların stajyer, aday, yardımcı gibi unvanları kaldırılır, Uzman Yardımcısı Uzman, Müfettiş Yardımcısı ise Müfettiş olarak görevine devam eder. Başka bir ifadeyle 3 yıl sonunda alanlarında Uzman unvanına sahip olma şansları vardır.

 

 

KPSS A Grubu için Yaş Sınırı Var mı?

A tipi memurluk alımlarında genel olarak 35 yaş sınırı konulmakla birlikte bu durum her atama döneminde değişebilir ve alım şartlarının içerisine eklenir. Her memuriyet çeşidinin kendine özel şartları olduğundan yaş sınırı da her memuriyette değişecektir. Bu nedenle adayların, başvuracakları memuriyetler için ilanda belirtilen şartları kontrol etmeleri gerekmektedir.

 

 

2017 KPSS’de Yapılan Değişiklikler

Son değişiklikle birlikte KPSS’de Ekonometri Testi yer almayacaktır.

KPSS-A grubu sınavına girecek olan tüm adayların (YDS 121 puan türünden 91’inin hesaplanmasında kullanıldığı için) Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı’na (YDS) girmeleri gerekiyordu. Ancak yapılan değişiklik ile KPSS puan türlerinin hesaplanmasında YDS şartı kaldırılmış olup adaylardan sınav için YDS puanı istenmemektedir.

KPSS lisans adaylarının her yerleştirmede çok sayıda kontenjan için yabancı dil puanı istenmekte olduğundan YDS’ye girmeleri kendileri açısından önemli bir avantaj oluşturacaktır.

Puan türlerinde yapılan değişiklik ile daha önce KPSS’de 124 puan türü varken 2017’de yapılan değişiklik ile KPSS’de 52 puan türü yer alırken, A Grubu bunların 48‘inden faydalanmaktadır.

Lisans düzeyinde yapılan KPSS’lerde alan testleri (İşletme, Muhasebe, Hukuk, Kamu Yönetimi, İktisat, Maliye, Uluslararası İlişkiler, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İstatistik) Cumartesi ve Pazar günlerinde sabah ve öğleden sonra olmak üzere iki veya üç test olarak uygulanacaktır.

 

 

Soru sayıları ve testlerin cevaplama süreleri aşağıdaki şekilde olacaktır:

 

Sınavda Uygulanacak Testler Soru Sayısı Sınav Süresi
Genel Yetenek (60) ve Genel Kültür (60) 120 130 dakika
İşletme 40 50 dakika
Muhasebe 40 50 dakika
İstatistik 40 60 dakika
Hukuk 40 50 dakika
Kamu Yönetimi 40 50 dakika
İktisat 40 50 dakika
Maliye 40 50 dakika
Uluslararası İlişkiler 40 50 dakika
Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri 40 50 dakika

Değerlendirmede, adayın en az bir neti bulunmayan testlerin ağırlıklandırıldığı puan türleri hesaplanmayacaktır.

 

 

A Grubu Kadrolarında Kullanılan Puan Türleri

Her kurumun personel alımlarında istediği koşullar farklı olabileceği gibi, A Grubu kadrolara personel seçiminde istediği farklı puan türleri de vardır.

 

 

Bazı KPSS A Grubu Kadroları

  • BAĞ-KUR Genel Müdürlüğü Denetmen Yardımcısı
  • Ulaştırma Bakanlığı Türkiye Vagon Sanayi A.Ş. Müfettiş Yardımcılığı
  • TBMM Uzman Yardımcılığı
  • Devlet Malzeme Ofisi Müfettiş Yardımcılığı
  • Vergi Müfettiş Yardımcılığı
  • Bankalar Yeminli Murakıp Yardımcılığı ve Bankacılık Uzman Yardımcılığı
  • PTT Müfettiş Yardımcılığı
  • Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü Müfettiş Yardımcılığı
  • Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Müfettiş Yardımcılığı
  • Kalkınma Bankası Uzman Yardımcılığı
  • Belediyelerin Müfettiş Yardımcılığı kadrosu
  • Stajyer Hazine Kontrolörü
  • Maliye Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı Maliye Müfettiş Yardımcılığı
  • Gelir Uzman Yardımcısı
  • Vergi Denetmen Yardımcısı
  • Devlet Gelir Uzman Yardımcısı
  • Mali Hizmetler Uzman Yardımcılığı
    Maliye Bakanlığı Gelirler Genel Müdürlüğü

 

A Grubu adayları ayrıca Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurulu (BDDK) gibi bağımsız kurumlara da girebilmektedir.

Kaynak
PEGEM

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Tespit Edildi

Lütfen AdBlock vb. reklam engelleyici eklentiler için sitemizi istisna olarak ekleyin veya devre dışı bırakın. Sonra sayfayı yenileyip sitemizde gezebilirsiniz.