ALES Hakkında Bilinmesi Gerekenler

1. ALES NEDİR?

Yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim öğretim planlamacısı kadrolarına yapılacak atamalarda, Ülkemizde lisansüstü eğitime girişte, Yurt dışına lisansüstü eğitim için gönderilecek adayların seçiminde,aldıkları puanları kullanmak için girmektedirler.

 

 

2. ALESE KİMLER GİREBİLİR?

Sınava; bir lisans programından mezun olabilecek durumda bulunanlar, lisans programını bitirenler ile denklik belgesi almış olmak kaydıyla yurt dışında lisans eğitimi görmüş olanlar başvurabilirler.

 

 

3. ALES NE ZAMAN YAPILIR?

Yılda 3 kez yapılır.

 

 

4. ALES PUANIM NE KADAR SÜRE İÇİN GEÇERLİDİR?

Bu sınavın sonuçları, açıklandığı tarihten itibaren beş yıl süreyle geçerlidir.

 

5. ALES PUANIMI NERELERDE KULLANABİLİRİM?

Yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim öğretim planlamacısı kadrolarına atanabilmek için kullanabilirsiniz

 

 

 

6. ALES’TEN KAÇ PUAN ALMALIYIM?

Yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim öğretim planlamacısı kadrolarına atanabilmek için en az 70 puan gerekmektedir. Ancak başvurulan üniversite ya da bölüme göre daha yüksek puan almak gerekmektedir.

 

 

 

7. ALES SAAT KAÇTA BAŞLAR?

Pazar günü saat 10.15’te başlıyor . Sınav binasına 10:00’dan sonra aday alınmıyor.

 

8. ALESe BAŞVURULUR NASIL YAPILIR?

ÖSYM kayıtlarında geçerli bir fotoğrafı bulunmayan adaylar; başvurularını diledikleri bir başvuru merkezi aracılığıyla yapacaklardır. Merkezimiz kayıtlarında geçerli bir fotoğrafı bulunan adaylar; başvurularını bireysel olarak internet aracılığıyla (https://ais.osym.gov.tr) veya diledikleri bir başvuru merkezi aracılığıyla yapacaklardır.

 

 

9. ALES’te SINAV SÜRESİ NE KADAR?

150 dakikadır.

 

 

10.SINAV NASIL YAPILIR?

Sınavda adaylara sayısal ve sözel bölümden oluşan bir test uygulanacaktır. Sınav Türkçe olacaktır. Her iki bölüm tek kitapçık hâlinde adaylara verilecek ve adaylar cevaplarını, her sorunun bitiminde yer alan cevap alanlarına işaretleyeceklerdir.

11. ALES’TE HANGİ BÖLÜMLERİ ÇÖZECEĞİM?

ALES’te sözel ve sayısal olmak üzere iki bölümden sorumlusunuz. Sözel bölüm Türkçe , okuduğunu anlama, muhakeme etme, akıl yürütme konularından oluşur.

Sayısal matematik, sayılar, problemler, sayısal akıl yürütme, geometri konularından oluşur.

 

 

12. ALES’TE KAÇ SORUDAN SORUMLUYUM?
ALES’te üç puan türü vardır. SÖZEL, EA, SAYISAL. Sınava girecek öğrenci 100 sorudan sorumludur. Başvuracağı bölümün istediği puan türüne göre soruları çözecektir.

 

 

 

13. ALESE BİRDEN FAZLA GİRDİYSEM HANGİ PUANIM GEÇERLİ SAYILIR?
ALES’e birden fazla girdiyseniz en yüksek olan puanınızı kullanabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Tespit Edildi

Lütfen AdBlock vb. reklam engelleyici eklentiler için sitemizi istisna olarak ekleyin veya devre dışı bırakın. Sonra sayfayı yenileyip sitemizde gezebilirsiniz.