TÜBİTAK Yarışmalarında Başarılı Olanlar Nasıl Tercih Yapacak ? – YKS

Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın tamamlanmasıyla ÖSYM , YKS’de kullanılacak Ön Bilgi amaçlı Tercih Kılavuzunu yayımladı.

 

YKS’ye başvuran adaylardan ortaöğretim kurumlarında okumakta iken Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu – Bilim İnsanı Destekleme Daire Başkanlığı (TÜBİTAK-BİDEB) tarafından;

  1. Uluslararası bilim olimpiyatlarına ve proje yarışmalarına gönderilen ve dereceye giren,
  2. Yurt içinde düzenlenen bilim olimpiyatlarında ve proje yarışmalarında dereceye giren adaylar ile ilgili yükseköğretim programları, derece alınan alanlara göre şöyledir:

 

Bilgisayar alanında alınan dereceler için bilgisayar bilimleri, bilgisayar mühendisliği, bilgisayar teknolojisi ve bilişim sistemleri, bilgisayar ve yazılım mühendisliği, bilişim sistemleri mühendisliği, bilişim sistemleri ve teknolojileri, ekonometri, elektronik ve haberleşme mühendisliği, istatistik, istatistik ve bilgisayar bilimleri, kontrol ve otomasyon mühendisliği, matematik ve bilgisayar bilimleri, matematik-bilgisayar, mekatronik mühendisliği, mühendislik programları, mühendislik ve doğa bilimleri programları.

 

Biyoloji alanında alınan dereceler için beslenme ve diyetetik, biyokimya, biyoloji, biyomühendislik, biyosistem mühendisliği, biyoteknoloji, biyoteknoloji ve moleküler biyoloji, eczacılık, genetik ve biyomühendislik, gıda mühendisliği, kimya-biyoloji mühendisliği, moleküler biyoloji ve genetik, mühendislik ve doğa bilimleri programları, su ürünleri mühendisliği, tarımsal biyoteknoloji, tarımsal genetik mühendisliği, tıp, veteriner, zootekni.

 

Coğrafya alanında alınan dereceler için coğrafya, coğrafya öğretmenliği, jeofizik mühendisliği, jeoloji mühendisliği, geomatik mühendisliği, harita mühendisliği, hidrojeoloji mühendisliği, meteoroloji mühendisliği, şehir ve bölge planlama, tapu kadastro.

 

Değerler Eğitimi alanında alınan dereceler için dini ilimler, ilahiyat, islami ilimler, okul öncesi öğretmenliği, psikoloji, rehberlik ve psikolojik danışmanlık, sınıf öğretmenliği, sosyoloji.

 

Enerji Verimliliği alanında alınan dereceler için elektrik-elektronik mühendisliği, elektrik mühendisliği, elektronik mühendisliği, enerji mühendisliği, enerji sistemleri mühendisliği, enerji yönetimi, makine mühendisliği, mühendislik programları, mühendislik ve doğa bilimleri programları, nükleer enerji mühendisliği, petrol ve doğalgaz mühendisliği.

 

Fizik alanında alınan dereceler için astronomi ve astrofizik, astronomi ve uzay bilimleri, elektrik-elektronik mühendisliği, elektrik mühendisliği, elektronik mühendisliği, elektronik ve haberleşme mühendisliği, fizik, fizik mühendisliği, gemi inşaatı ve gemi makineleri mühendisliği, gemi ve deniz teknolojisi mühendisliği, inşaat mühendisliği, jeofizik mühendisliği, makine mühendisliği, malzeme bilimi ve mühendisliği, malzeme bilimi ve nanoteknoloji mühendisliği, malzeme mühendisliği, mekatronik mühendisliği, metalurji ve malzeme mühendisliği, mühendislik programları, mühendislik ve doğa bilimleri programları, nanoteknoloji mühendisliği, nükleer enerji mühendisliği, otomotiv mühendisliği, uçak mühendisliği, uçak ve uzay mühendisliği.

 

Kimya alanında alınan dereceler için biyokimya, çevre mühendisliği, deri mühendisliği, eczacılık, gıda mühendisliği, kimya, kimya mühendisliği, kimya-biyoloji mühendisliği, kimya ve süreç mühendisliği, lif ve polimer mühendisliği, malzeme bilimi ve mühendisliği, malzeme bilimi ve nanoteknoloji mühendisliği, malzeme mühendisliği, metalurji ve malzeme mühendisliği,mühendislik programları, mühendislik ve doğa bilimleri programları, nanoteknoloji mühendisliği, petrol ve doğalgaz mühendisliği, polimer mühendisliği, tekstil mühendisliği, tıp.

 

Matematik alanında alınan dereceler için bilgisayar mühendisliği, bilgisayar ve yazılım mühendisliği, ekonometri, ekonomi ve finans, elektrik mühendisliği, elektrik-elektronik mühendisliği, elektronik mühendisliği, elektronik ve haberleşme mühendisliği, endüstri mühendisliği, endüstri ve sistem mühendisliği, geomatik mühendisliği, harita mühendisliği, iktisat, inşaat mühendisliği, istatistik, istatistik ve bilgisayar bilimleri, işletme, kontrol ve otomasyon mühendisliği, makine mühendisliği, matematik, matematik mühendisliği, matematik-bilgisayar, mekatronik mühendisliği, mühendislik programları, mühendislik ve doğa bilimleri programları.

 

Psikoloji alanında alınan dereceler için çocuk gelişimi, okul öncesi öğretmenliği, özel eğitim öğretmenliği, psikoloji, rehberlik ve psikolojik danışmanlık, sanat ve sosyal bilimler programları, sosyal hizmet.

 

Sosyoloji alanında alınan dereceler için antropoloji, halkbilim, insan ve toplum bilimleri, sanat ve sosyal bilimler programları, sosyoloji, Türk halkbilimi.

 

Tarih alanında alınan dereceler için arkeoloji, arkeoloji ve sanat tarihi, kültür varlıklarını koruma ve onarım, müzecilik, sanat tarihi, tarih, tarih öğretmenliği, tarih öncesi arkeolojisi.

 

Teknolojik Tasarım alanında alınan dereceler için elektrik-elektronik mühendisliği, endüstri mühendisliği, endüstriyel tasarım, endüstriyel tasarım mühendisliği, endüstri ürünleri tasarımı, imalat mühendisliği, inşaat mühendisliği, kimya mühendisliği, makine mühendisliği, malzeme bilimi ve mühendisliği, otomotiv mühendisliği, uzay bilimleri ve teknolojileri.

 

Türk Dili ve Edebiyatı alanında alınan dereceler için çağdaş Türk lehçeleri ve edebiyatları, dilbilim, dilbilimi, karşılaştırmalı edebiyat, Türk dili ve edebiyatı, Türk dili ve edebiyatı öğretmenliği, Türkçe öğretmenliği.

 

 

TÜBİTAK’ın katıldığı Uluslararası Bilim Olimpiyatlarında altın, gümüş, bronz madalya alanlar ile Uluslararası ISEF Proje Yarışması ve AB Genç Bilim Adamları Yarışmasında birincilik, ikincilik, üçüncülük ödülü alanlardan isteyenler; alanlarındaki yükseköğretim programlarından burslu ve indirimli programlar hariç (İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi’nin Fizik (Burslu/İndirimli) 3 kontenjan, Kimya (Burslu/İndirimli) 3 kontenjan, Matematik (Burslu/İndirimli) 3 kontenjan, Koç Üniversitesi’nin Fizik (Burslu) 3 kontenjan, Kimya (Burslu) 3 kontenjan, Matematik (Burslu/İndirimli) 3 kontenjan, Moleküler Biyoloji ve Genetik (Burslu) 3 kontenjan ve Sabancı Üniversitesi’nin Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi programları (Tüm programlarda Burslu/İndirimli) 2 kontenjana yerleştirme yapılabilir.), istediklerine sınavsız olarak kontenjan dışında ÖSYM tarafından yerleştirileceklerdir.

 

Bu adaylar burslu ve indirimli programlara yerleştirilmek istiyorlarsa 2018-YKS’ye girmek ve kendilerine verilecek olan ek puanla merkezî yerleştirme işlemlerine dâhil olmak zorundadırlar. Ek puan alarak merkezî yerleştirme ile burslu ve indirimli programlara yerleşemeyen adaylar burslu ve indirimli programlar hariç istediklerine sınavsız olarak yerleştirilecektir. Kazandıkları derece nedeni ile 2018- YKS’ye girmeyip sınavsız yerleştirilme hakkından yararlanmak isteyen adayların da mutlaka 2018- YKS’ye başvurmuş olmaları gerekmektedir.

 

TÜBİTAK yarışmalarında başarılı olan adaylara yönelik olarak yukarıdaki uygulamaların yapılabilmesi için 2018-YKS’ye başvurmuş adayların (sınavsız giriş hakkından yararlanmak isteyen adaylar da dâhil), 1 Haziran-10 Temmuz 2018 tarihleri arasında TÜBİTAK’ın https://e-bideb.tubitak.gov.tr internet adresinden bireysel olarak başvuru yapmaları ve onayladıkları başvuru formunun çıktısını alıp imzaladıktan sonra TÜBİTAK’a 16 Temmuz 2018 günü mesai bitimine kadar ulaştırmaları gerekmektedir. Adayların katıldıkları olimpiyat veya proje yarışmaları, aldıkları derece, tercihleri, T.C. Kimlik Numaraları, adları ve soyadlarının, TÜBİTAK tarafından ÖSYM’ye en geç 30 Temmuz 2018 tarihinde ulaşacak şekilde gönderilmesi gerekmektedir.

 

2018-YKS’ye başvurusunu yapan adaylardan 30 Temmuz 2018 tarihinden sonra yukarıda belirtilen sınavsız geçiş şartlarını sağlayanların, katıldıkları olimpiyat veya proje yarışmaları, aldıkları derece, T.C. Kimlik Numaraları, adları, soyadları ve yükseköğretim programları tercihleri TÜBİTAK tarafından en geç 3 Eylül 2018 tarihine kadar ÖSYM’ye bildirilmesi kaydıyla, yerleştirme işlemleri (mevcut kontenjan harici), 24 Eylül 2018 tarihine kadar ÖSYM tarafından yapılacaktır.

 

Ek puanlarıyla yerleşecek adayların tercih süresi içinde tercihlerinin sisteme girişini yapmış olmaları gerekmektedir.

 

Bilim olimpiyatları ile proje yarışmalarında derecelere uygulanacak katsayılar ve sınavsız giriş, YKS’ye ilk kez başvurulduğu yıl uygulanır, bundan sonraki YKS’lerde bu adaylar için herhangi bir uygulama yapılmaz. Derece alan adaylar, ilk kez YKS’ye başvurdukları yıl TÜBİTAK’a süresi içinde başvurarak bilgilerinin bu kurum tarafından ÖSYM’ye resmen ulaştırılmasını sağladıkları takdirde bu haktan yararlanabileceklerdir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Tespit Edildi

Lütfen AdBlock vb. reklam engelleyici eklentiler için sitemizi istisna olarak ekleyin veya devre dışı bırakın. Sonra sayfayı yenileyip sitemizde gezebilirsiniz.