2019 LGS Özel Eğitim İhtiyacı Olan Öğrencilerle İlgili İşlemler MEB 8.Sınıf

Liselere Geçiş Sınavı 2019 bu yıl 1 Haziran´da yapılacak. Sınav başvuruları , 3-14 Nisan 2019 tarihleri arasında alınacak.

İki oturum olarak düzenlenecek sınav, 8. sınıf öğretim programları esas alınarak yapılacak. Sınav, iki bölüm halinde ve aynı gün uygulanacak. Sınavda 6 dersten toplam 90 soru sorulacak.

 

Liselerin 2019 Taban Puanları Yüzdelik Dilimleri LGS-MEB

2019 LGS Mart Örnek Sorular Yayınlandı MEB

LGSde En Çok Zorlanılan Sorular Belli Oldu

LGS Çıkmış Soruları Cevap Anahtarı Çözümleri MEB

Milli Eğitim Bakanlığı LGS Deneme Sınavları Cevap Anahtarları PDF 2019

2019 LGS Tüm Derslerin Konuları ve Soru Dağılımı

 

 

Özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilerin sınavlarda özelliklerine uygun hizmet alabilmeleri için; örgün eğitime ve geçici eğitim merkezine devam edenlerin ilgili RAM’a, açık öğretim ortaokuluna devam edenlerin açık öğretim ortaokulu müdürlüğüne başvuru süresi geçmeden zamanında müracaat etmeleri gerekmektedir.

 

Sınavda tedbir alınabilmesi için;

Okul müdürlüğü, velinin/vasinin görüşünü de alarak öğrencilerin sınav hizmetiyle ilgili işlemlerinin takibinden birinci derecede

 

Sınav hizmeti ile ilgili RAM ya da okul müdürlüklerince yapılacak işlemlerde, özel eğitim ihtiyacı olan öğrencinin kendisinin de (evde veya hastanede eğitim hizmeti alanlar hariç) bulunması

 

Sınavlarda öğrencilerle ilgili gerekli tedbirlerin alınabilmesi için; öğrenci velisi/vasisi tarafından “Özürlü/Engelli Sağlık Kurulu Raporu”, “Özürlü/Engelli Kimlik Kartı”, “engelli bilgisinin işlendiği nüfus cüzdanı” veya İl/İlçe Özel Eğitim Hizmetleri Kurulu’nca alınmış ve geçerli olan yerleştirme (resmî tedbir) kararı belgelerinden biri ile süreğen hastalığı olan öğrenciler için ise sağlık kurulu raporunun aslı veya onaylanmış örneği ile RAM’a başvuru yapılması gerekmektedir.

 

Belirtilen belgelerin aslı, noter tasdikli örneği veya belgeyi düzenleyen ilgili makamca “Aslı gibidir” onayı olanların dışında herhangi bir rapor veya belge kabul edilmeyecektir. Ancak görme, işitme, zihinsel ve bedensel engelliler ortaokulları ile yatılı ortaokul müdürlüklerince resmî yazıyla engel durumunu bildirir Özürlü/Engelli Sağlık Kurulu Raporu’nun örneğinin RAM’a gönderilmesi hâlinde, raporun aslı istenmeyecektir. Üzerinde tahribat, silinti ve kazıntı olan raporlar geçersiz sayılacaktır.

 

Özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilere RAM tarafından, MEBBİS-RAM modülüne işlenen bilgiler doğrultusunda sınav hizmeti Başvuru yapıldıktan sonra başvurunun sisteme işlendiğine dair belge, öğrenci velisi tarafından RAM görevlisinden alınacaktır. Sistemde bilgileri yer almayan öğrencilere bu hizmet verilmeyecektir.

 

Öğrencilerin engel durumlarını beyan ettiği belgelerin bir örneği, RAM tarafından saklanacak, ÖDSGM’ye gönderilmeyecektir.

 

RAM adreslerine ilişkin bilgilere http://orgm.meb.gov.tr internet adresinden ulaşılabilecektir.

 

Açık öğretim ortaokuluna devam eden özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilere, açık öğretim ortaokulu müdürlüğünce     ÖDSGM’ye      yapılan      talepler      doğrultusunda      sınav      hizmeti  verilecektir

 

Özel eğitim ihtiyacı olan öğrenciler, sürekli kullandıkları araç–gereç ve cihazları kendilerinin getirmesi kaydıyla sınavda kullanabileceklerdir.

 

  1. Özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilere verilecek ek süre her oturum için ayrı ayrı uygulanacaktır.

 

  • Görme Engelli Öğrenciler
    • Az Gören Öğrenciler

Az gören grubuna miyop, hipermetrop, astigmatizm, karma, gözlükle/lensle düzeltilen görme kusurları dâhil edilmemektedir.

Az gören öğrenciler tek kişilik salonda sınava alınacaktır. Az gören öğrencilerin soru muafiyeti olmayacak, merkezî sınav puanı tüm sorular üzerinden hesaplanacaktır. Bu öğrencilere 20 dakika ek süre verilecektir. Ayrıca aşağıda belirtilen seçeneklerden biri tercih edilecek ve bu doğrultuda öğrenci için sınavda düzenleme yapılacaktır.

  1. Okuyucu ve kodlayıcı,
  2. 18 punto büyüklüğünde soru kitapçığı ve cevap kâğıdı.

 

Total Düzeyde Görme Engelli (Hiç Görmeyen) Öğrenciler

Tamamen görme engelli öğrenciler okuyucu ve kodlayıcı eşliğinde tek kişilik salonlarda sınava alınacaktır. Bu öğrencilere 20 dakika ek süre verilecektir.

Tamamen görme engelli öğrencilerin soru muafiyeti olmayacaktır. Sınavda resim, şekil ve grafik içeren sorular yerine eş değer sorular yer alacaktır. Merkezî sınav puanı tüm sorular üzerinden hesaplanacaktır.

 

İşitme Engelli Öğrenciler

İşitme engelli öğrenciler tek kişilik salonlarda sınava alınacaktır. Bu öğrencilere 20 dakika ek süre

verilecektir.

İşitme engelli öğrencilerin Yabancı Dil sorularından muaf olması için velisinin RAM’a başvuru yapması ve bu bilginin MEBBİS-RAM modülüne işlenmesi gerekmektedir. Muafiyet bilgisi MEBBİS-RAM modülüne işlenen öğrencilere birinci oturumda ek süre verilmeyecektir.

 

Ruhsal ve Duygusal Bozukluğu Olan Öğrenciler

Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olan öğrenciler tek kişilik salonlarda sınava alınacaktır. Bu öğrencilere 20 dakika ek süre verilecektir.

Özel öğrenme güçlüğü olan öğrenciler tek kişilik salonlarda sınava alınacaktır. Bu öğrencilere 20 dakika ek süre verilecektir. Tercih etmeleri durumunda okuyucu ve kodlayıcı eşliğinde sınava alınacaklardır.

 

Yaygın Gelişimsel Bozukluğu Olan Öğrenciler

Yaygın gelişimsel bozukluğu olan (Otizm, Atipik Otizm, Rett Sendromu, Asperger Bozukluğu, Desintegratif Bozukluk) öğrenciler tek kişilik salonlarda sınava alınacaktır. Bu öğrencilere 20 dakika ek süre verilecektir.

 

Otizmi olan öğrencilerin Yabancı Dil sorularından muaf olması için velisinin RAM’a başvuru yapması ve bu bilginin MEBBİS-RAM modülüne işlenmesi gerekmektedir. Muafiyet bilgisi MEBBİS-RAM modülüne işlenen öğrencilere birinci oturumda ek süre verilmeyecektir

 

Bedensel Engelli Öğrenciler

Yazma becerisini engelleyecek derecede ince motor becerilerde engeli olan ya da yazma becerisini engelleyecek uzuv kaybı (ampütesi) olan öğrenciler tek kişilik salonlarda sınava alınacaktır. Bu öğrencilere 20 dakika ek süre verilecektir.

Bu öğrencilere RAM tarafından yapılan değerlendirme sonucuna göre kodlayıcı verilecektir.

Kaba motor becerilerinde engeli bulunan ortez, protez, yardımcı araç-gereç kullanan öğrenciler giriş katlarda bulunan salonlara diğer öğrencilerle birlikte yerleştirilecek olup bu öğrencilere ek süre verilmeyecektir. Sınav salonunda kullanılacak masa ve sıra öğrencinin özelliklerine uygun olarak düzenlenecektir.

 

Zihinsel Engelli Öğrenciler

Zihinsel engelli öğrenciler tek kişilik salonlarda sınava alınacaktır. Bu öğrencilere 20 dakika ek süre verilecektir. Ayrıca yapılacak tercih doğrultusunda kodlayıcı eşliğinde öğrencinin sınava girmesi için gerekli düzenleme yapılacaktır.

 

Yabancı Dil sorularından muaf olması için velisinin RAM’a başvuru yapması ve bu bilginin MEBBİS- RAM modülüne işlenmesi gerekmektedir. Muafiyet bilgisi MEBBİS-RAM modülüne işlenen öğrencilere birinci oturumda ek süre verilmeyecektir.

 

Süreğen Hastalığı Olan Öğrenciler

Sağlık problemlerinin zorunlu kıldığı durumlarda süreğen hastalığı olan öğrenciler tek kişilik salonlarda sınava alınacaktır. Bu durumda olan öğrencilere ek süre verilmeyecektir

 

Tip 1 diyabet (şeker hastası), astım, hipertansiyon ve epilepsi hastalıklarından dolayı sürekli ilaç kullanan öğrenciler diğer öğrencilerle aynı salona yerleştirilecektir.

Tip 1 diyabet hastalığı olan öğrencilerin yanlarında kutu meyve suyu veya paket içindeki karbonhidrat içeren gıdaları bulundurmalarına, hipoglisemi (ani kan şekeri düşmesi) durumunda bunları tüketmelerine ve kan şekeri ölçüm cihazı ile kan şekerini ölçmelerine izin verilecektir. Ayrıca bu öğrencilerin hiperglisemi (ani kan şekeri yükselmesi) durumunda oluşabilecek tuvalet ihtiyacının yedek gözetmen eşliğinde giderilebilmesi için izin verilecektir. Bu durumda olan öğrencilerle ilgili olarak bölge sınav yürütme komisyonları bilgilendirilecektir.

 

Evde veya Sağlık Kuruluşunda Sınav Tedbir Hizmeti Verilmesi

 

Evde veya hastanede eğitim hizmeti alan öğrencilere engel türlerine göre sınav tedbir hizmeti sunulabilmesi için MEBBİS-RAM modülünde işlem yapılması gerekmektedir. Bu nedenle, veliler/vasiler tarafından öğrencilerin sınava alınacağı adresin belirtildiği dilekçe ile il/ilçe millî eğitim müdürlüğüne başvurmaları hâlinde evde veya sağlık kuruluşlarında sınav tedbir hizmeti verilecektir.

Bu dilekçeler il/ilçe milli eğitim müdürlükleri aracılığıyla ÖDSGM’ye gönderilecektir

 

 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Tespit Edildi

Lütfen AdBlock vb. reklam engelleyici eklentiler için sitemizi istisna olarak ekleyin veya devre dışı bırakın. Sonra sayfayı yenileyip sitemizde gezebilirsiniz.